2010-04-25 09:10:16• hírek • Szatmár.ro

Hazatérés Napja

A Hazatérés Napját immár tizedik alkalommal szervezték meg a 200 lakosú kistelepülésen, arra való tekintettel, hogy az elmúlt évtizedek alatt rengetegen elköltöztek a helységből.

Az idei rendezvényen Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. A főpásztor kiemelte: nem elég az, hogy egyetlen ünnepség keretében találkozzanak, és hálát adjanak Istennek az emberek - az isteni kegyelmet állandó jelleggel hirdetni kell a püspök szerint. Csűry kiemelte: az egyháznak igen fontos a szerepe a 21. század „modern rabságában", hiszen az elcsüggedt, lemondóan viselkedő embereket meg kell tanítani arra, hogy békét kössenek a természettel, észrevegyék embertársaikat.

A prédikáció után Jobb Domokos, helyi lelkipásztor üdvözölte a megjelenteket, majd az Erdélyi Magyar Vitézi Rend zászlóvivő tagjai és a kálmándi fúvószenekar vezetésével a résztvevők végigvonultak a településközponton. A temetőben torboszlai és szentháromsági Bereczky György sírjánál folytatódott a rendezvény, ahol ifj. Geréb Miklós lelkipásztor foglalta össze a település, illetve a környék magyarsága érdekében sokat tett személyiség életútját.

Bereczky volt például az, aki a negyvennyolcas szabadságharc idején megszervezte a Szilágyság védelmét. Emlékiratainak csak egy része maradt fenn. A sírt megkoszorúzták: Csűry István és Nagy Sándor, az egyházkerület és a nagykárolyi egyházmegye nevében, Erdei D. István és Varga Attila, az RMDSZ parlamenti csoportja részéről, Geréb Miklós és Ráksi Zsolt, a községi RMDSZ részéről. Az ünnepséget díszebéd zárta.


Bereczky György sírjánál
Bereczky György sírjánál


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: